Desktop vs Mobile

With an ever growing percentage of browsers on mobile devices having a responsive site in this day and age is a necessity not a luxury.

 

Sărbătoarea Hramului la Catedrala Ortodoxă Mediaș

Sărbătoarea Hramului la Catedrala Ortodoxă Mediaș

07.11.2017
Categorie: Știri

Va fi sărbătoare mare, miercuri, la Catedrala Ortodoxă din Mediaș. Sute de credincioși sunt așteptați la sărbătoarea hramului catedralei "Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil". Sărbătoarea Catedralei Ortodoxe din Mediaș va începe marți după-amiaza, la ora 17, cu slujba de Vecernie, urmată de Litie. Miercuri, în ziua hramului, după Utrenie, va fi oficiată Sfânta si Dumnezeiasca Liturghie.

Catedrala ortodoxă din Mediaş a fost construită între anii 1929 şi 1935, fiind astfel una dintre cele mai vechi biserici ortodoxe din Transilvania, în condiţiile în care această parte a ţării este cunoscută mai ales pentru bisericiile şi catedralele greco-catolice, vechi chiar şi de 500 de ani. Clădirea acestei mari biserici, cu rang de catedrală, deşi în oraşul Mediaş nu slujeşte totuşi un episcop, a venit ca o reafirmare a spiritului şi credinţei ortodoxe, într-o zonă în care monumentele arhitectonice aparţinând acestui rit au fost întotdeauna în minoritate. Catedrala în stil bizantin se întinde pe o suprafaţă impresionantă, de peste 500 de metri pătraţi. Picturile interioare au fost realizate, cu mare trudă, de pictorul piteştean Gheorghe Belizarie, în circa doi ani de zile, urmând să fie restaurate apoi, de-a lungul vremii, de către alţi artişti români. Exteriorul catedralei este la fel de impresionant ca şi interiorul, aici putând fi identificate influenţe clare ale stilului brâncovenesc. Pentru a face faţă anilor mai bine, acoperişul original al catedralei a fost înlocuit, la un moment dat, cu tablă din cupru, iar pereţii exteriori au fost acoperiţi cu un praf fin de marmură.